Click here to go to the main page
Baarn municipality / Gemeente Baarn (U)

Baarn is a town and municipality in the north-east of the province of Utrecht, close to the border with Noord-Holland. Apart from Baarn itself, the municipality includes the villages Lage Vuursche and Eembrugge, the latter of which has no church. The municipality is located in a traditionally protestant part of the province, and churches mainly belong to various protestant denominations.

Gemeente in het noord-oosten van de provincie Utrecht, in de buurt van de grens met Noord-Holland. Behalve Baarn zelf omvat de gemeente de dorpen Lage Vuursche en Eembrugge, waarvan de laatste geen kerk heeft. De gemeente is gelegen in een van oudsher protestants deel van de provincie, en de meeste kerken behoren toe aan een van de verschillende protestantse kerkgenoodschappen.

The reformed Pauluskerk is a three-aisled church in a more or less neo-Gothic style. Its current form dates from 1888, when the originally 14th-century church of St. Nicolaas was extended and plastered. The 14th-century tower remains, although its upper segment dates from the 17th century.


De hervormde Pauluskerk is een driebeukige kerk in een min of meer neogotische stijl. Zijn huidige vorm dateert uit 1888, toen de oorspronkelijk 14e-eeuwse St. Nicolaaskerk werd vergroot en bepleisterd. De 14e-eeuwse toren is gebleven, hoewel het bovenste segment dateert uit de 17e eeuw.


The Gereformeerde kerk, or Paaskerk as it is called since 1965, was built as a cruciform church in 1880. It was designed by S. Wierda in a peculiar Eclectic style. In 1904 it was enlarged on the back side by Tj. Kuipers.

Location: Oude Utrechtseweg 4A

De Gereformeerde kerk, of Paaskerk zoals de kerk sinds 1965 heet, werd gebouwd als een kruiskerk in 1880. Het gebouw werd ontworpen door S. Wierda in een eigenaardige eclectische stijl. In 1904 werd de kerk aan de achterzijde vergroot door Tj. Kuipers.

Locatie: Oude Utrechtseweg 4A


The White Church (Dutch: Witte Kerkje) is the church of the liberal Nederlandse Protestantenbond. It was designed in an Eclectic style by J.D.F. van der Veen and built in 1893. 

Location: Kampstraat 8

Het Witte Kerkje is de kerk van de vrijzinnige Nederlandse Protestantenbond. Het werd ontworpen in eclectische stijl door J.D.F. van der Veen en gebouwd in 1893.

Locatie: Kampstraat 8

The Christelijk Gereformeerde Kerk was built in 1895 as an aisleless church in a very simple neo-Classical style. In 1921 the building was enlarged by adding a new space in the same style square on the old one. The portal was added in 1993.


De Christelijk Gereformeerde Kerk werd gebouwd in 1895 als een zaalkerk in een zeer eenvoudige neoclassicistische stijl. In 1921 werd de kerk vergroot door een nieuwe ruimte in dezelfde stijl haaks op de oude toe te voegen. Het portaal werd in 1993 toegevoegd.



The catholic St. Nicolaas is a three-aisled hall-church in neo-Gothic style, designed by W.G. Welsing and built in 1904-1905. Part of the design was a tower, of which only the lower third was built.

Location: Kerkstraat 19

De katholieke St. Nicolaas is een driebeukige hallenkerk in neogotische stijl, ontworpen door W.G. Welsing en gebouwd in 1904-1905. Onderdeel van het ontwerp was een toren, waarvan slechts het onderste deel werd gebouwd.

Locatie: Kerkstraat 19


The reformed Calvijnkerk is a building in moderate Expressionist style, designed by G. de Boer and built in 1924-1925.

Location: Tromplaan 7

De hervormde Calvijnkerk is een gebouw in zakelijk-expressionistische stijl, ontworpen door G. de Boer en gebouwd in 1924-1925.

Locatie: Tromplaan 7


Lage Vuursche


The reformed Stulpkerk is a small cruciform aisleless church which, despite having been built as a protestant church in 1659, largely in a Gothic style. The portal was added in 1938.

Location: Hoge Vuurscheweg 4 

De hervormde Stulpkerk is een kleine kruisvormige zaalkerk die, ondanks het feit dat hij in 1659 als een protestantse kerk werd gebouwd, grotendeels in een gotische stijl is. Het portaal werd toegevoegd in 1938.

Locatie: Hoge Vuurscheweg 4

Back to the Province of Utrecht